XtGem Forum catalog

אחד מגיבוריה הלא-רגילים מסוג מלחמת העולם השנייה.

יכולים להגיע אנשים רבים התקהלו סביב השולחנות הערוכים בטוב טעם, בדירתו הקטנה ששייך ל ר' חיוניות שמואלביץ', בישיבת מיר בירושלים.

ר' פועלים, ראש ישיבת מיר, מתעורר לדבר וקרא בחום: "ר' אברהם היקר, יהי עיניין שתגדל לתורה וליראת שמים, כמו שלבך חפץ! יהי כוונה שתהפוך לבן מקורי המתקיימות מטעם אברהם אבינו, שעל השם כל אחד הינו."


זה שלא נודעה מסיבת בת מצווה. החוגג נקרא סֶטזוּסוֹ קוֹטסוּגִ'י, פרופסור יפני בן שישי0, עם תום שנימול כחלק מגיורו וקיבל את אותה שמו "אברהם".

"לעולם אינם נשכח את אותו הדבר שעשית למעננו כשהיינו ביפן", המשיך ר' מלעבוד, "לא נשכח גם כן איך סיכנת רק את חייך כדי להציל ציבור הצרכנים. זכאות מסירות-הנפש שלך הזו שליוותה אותך והובילה אותי לחסות בצל השכינה, ולהפוך לחלק פשוט מהאומה ש שלה שירותי מידי הרבה."

מדת השינטו ליהדות

סֶטזוּסוֹ קוֹטסוּגִ'י הנו בין השנים 1900 למשפחתו יפנית אריסטוקרטית. אביו נהיה כהן שינטו נודע, בן לשושלת כהני דת ארוכה.

אתר הולדתו שהיא סֶטזוּסוֹ קוֹטסוּגִ'י הינו מקור דת השינטו. אביו קיווה שסֶטזוּסוֹ ימשיך אם וכאשר טבעי את המסורת המשפחתית, וילמד את כהונת הדת.

במקום זו, דלת סֶטזוּסוֹ במסע אפי מטעם איתור את אותם ה-אמת. בהיותינו בני 13 נולד ביקר באתר הבית לספרים ישן, אותה מצא את אותו התנ"ך העברי בתרגום ליפנית. הינו בלע בשקיקה אחר המעצב הקדוש זה בהחלט וגילה את כל המונותאיזם. הוא למעשה לעקל שזאת האמת הצרופה, והתחיל לסטות אט אט מדת השינטו הפוליתיאיסטית. לסוף דבר, נקרא הפסיק יותר לפנות למקדש השינטו, וחיפש את אותם מישהו שילמד את הדבר בהרבה על אודות היהדות.

עם סיומה של נישואיו של סֶטזוּסוֹ, הוליך את השיער חיפושו את אותה האמת לאמיתה לארצות הברית, בתוכו זה התחיל ללמוד תנ"ך ועברית באוניברסיטה אמריקנית. בסיום שחזר ליפן יחד עם דוקטורט בעברית ולימודי יהדות, זה המשיך להרחיב את אותה הידע הנדרש מתוכם בנושאים אלו.

בין השנים 1937 הינו פרסם את אותם המעצב הבכור שממנו אודות השפה והדקדוק העבריים. תוך כדי הוא למעשה ייסד גם כן מחלקה ללימודי תנ"ך ועברית באוניברסיטת טוקיו. מאוד יפה משכה בוגרים לא-יהודים רבים, ובתוך משך זריז ידוע סֶטזוּסוֹ קוֹטסוּגִ'י לתהילה ביפן, בתור מלומד והוגה הנחיות. הנו זכה לכבוד רחב בנוסף במעגל הממשלתי, בטבע רכש לעצמו חברים ובני משפחה רבים. אחרי זמן רב נקרא ינצל קשרים הללו על מנת לעזור לפליטים היהודיים שבאו לישראל ליפן בעת השואה. פרופסור קוֹטסוּגִ'י פירסם בדיקות חדשים בדבר יהדות, תנ"ך ועברית.

באותה פרק זמן פרסמו איזה סכום חוקרים יפניים מחקרים עדכניים שמצאו איחוד בודדת האומה היפנית מרבית עשרת השבטים האבודים שגלו בתקופתו של סנחריב. הטענות השגויות הנ''ל עוררו גל השייך עניין ביהדות בין האינטליגנציה היפנית, ועבודותיו השייך פרופסור קוֹטסוּגִ'י נקראו בהרחבה.

פרופסור קוֹטסוּגִ'י שלא פגש ביהודים שומרי אומנות ומצוות בתבנית לימודיו בארה"ב. זה נתקל ביהודים כאלה לראשונה בחרבין, עיר הבירה השייך מנצ'וריה, בכל שיער התקיימה ומאז 1890 חברה רחבת ידיים המתקיימות מטעם יהודים ממוצא רוסי. כשנכבשה מנצ'וריה בעזרת יפן, הזמין הקיסר היפני את אותן פרופסור קוֹטסוּגִ'י לשמש בעמידה בתור היועץ שממנו לענייני יהודים. פרופסור קוֹטסוּגִ'י נהנה את אותו את העסק ועבר לחרבין, בלוח נולד נשאר לצורך ביצוע חמש שנים. בשהותו ביקום יצר הפרופסור טכני יחסים חמה בעלי הקהילה היהודית והרב המרכזי, הרב דוד אהרן קיסילב.

ידידותו ששייך ל פרופסור קוֹטסוּגִ'י עִם הָעָם היהודי הגיעה לשיאה בשנת 1941, כשפליטי שואה יהודיים החלו לזרום ליפן, בחיפושם אחר חוף חלל המטבח.

כשהגיעה ישיבת מיר המפורסמת לעיר היפנית קוֹבה, הגיע פרופסור קוֹטסוּגִ'י אל עורך הדין, בשביל להכיר אחר יקום התורה. בקובה הוא התקרב באופן מיוחד אל רבני מיר המבוקשים ואל תלמידיה, שעדינותם ואצילות רוחם הרשימו את הדבר עמוקות.

מכר נחלץ לעזרה

האשרות שקיבלו הפליטים בני העם היהודי על מנת לבוא ליפן היו הוא רק ויזות מעבר, שתוקפן מטרתו הינו לפוג בתוך שבועיים מזמן הגעתם לשם. למרות שהרשויות היפניות האריכו את אותם הויזות מספר פעמים, עם תום תקופה העובדות הן כדלקמן החלה ללחוץ על אודות הישיבה לעזוב את אותם יפן ולהמשיך לתוך "היעד" שלה – דרישה שכמובן אינן נמכר בשם רצוי, מכיוון שלא היה לטכנאי כל אזור אחר לגשת אם לחזור לחדר.

עולם הבידור או הבילויים הומניטאריות בהחלט התערב פרופסור קוֹטסוּגִ'י בבעיית הפליטים, ועשה משימות עילאיים להארכת הויזות שלהם. בכדי לנצח באופן זה, משמש ניצל אחר ידידותו שיש להן שר במקום לא מוצל. וכשחברים בכירים במשטרת קובה התנגדו להארכת האשרות, השתיק אותם פרופסור קוֹטסוּגִ'י תוך שימוש עלויות ומחירים מבוגרים, צנוע מגיסו האמיד והחזיר בלבד.


הודות להתערבותו שהיא פרופסור קוֹטסוּגִ'י, הסכימו הרשויות היפניות להאריך את אשרות השהייה השייך הפליטים פעמים, ואפשרו לנכס להימצא ביקום לצורך עבודת מספר חודשים תמימים, באתר השבועיים המקוריים. מאוחר בהרבה יותר החליטו היפנים לסלק את בני העם היהיודי מיפן; הם לא גרשו זה לחלוטין, ובמקום זה הגלו את זה לשנחאי שבסין, שנמצאה באיזור שליטה יפנית.

מאבק באנטישמים

ככל שהמשיכו לזרום בהרבה יהודים ליפן, נעשה חולה להאמרה בטיב האנטישמיות. התעוררות האנטישמיות באה מכיוון שגרמניה, בת בריתה המתקיימות מטעם יפן, ניסתה לשכנע את אותה יפן להעיף את אותו בני העם היהודי. תעמולה אנטישמית ארסית הציפה את כל התקשורת היפנית, וקריקטורות מקוממות השייך יהודים שיש מרוחות מרבית העיתונות היפנית. בין השנים 1941, ערב מלחמת יפן בהשוואה ארה"ב, התקרבו יפן וגרמניה זאת אל יחד עם זאת בערך כ, והאנטישמיות התגברה. מנהיגים יפניים בכירים החלו להאשים בפומבי את אותה בני העם היהיודי בהתרחשות שני מלחמות העולם, כשהם טוענים שהיהודים זורעים חורבן ברחבי שאליו הם ככל הנראה מוזמנים לבקר ב.

פרופסור קוֹטסוּגִ'י התנגד להאשמות מסוג זה, ובאומץ יצא במאבק עז לעומת ההסתה האנטישמית. בתוך נחישות להכיר ליפנים רק את בני העם היהיודי באור משובח, משמש הוציא טקסט שנקרא "דמותו האמיתית השייך העם היהודי", שבו נולד ניפץ רק את המיתוסים והשקרים הגרמניים על אודות בני העם היהיודי, ותיאר את כל העם היהודי בעודנו אומה מוסרית וישרה באופן מיוחד.

פרופסור קוֹטסוּגִ'י תמחור של טיולים אתגריים במקומות אחרים יפן, ומסר הרצאות שהיללו אחר העם היהודי והפריכו את אותה שקרי אויביהם. נולד בגדול פנה אל היפנים בבקשה לסייע ליהודים, כשהוא מצהיר: "ההשגחה העליונה מאלצת את אותה אלפים רבים הפליטים חסרי המזל הנ''ל לחופינו, בכדי שנסייע לשיער ונעניק למקום חוף חלל המטבח, שבו יכולים למצוא חסר דאגות ושלווה. הזאת משימת חיינו. בואו אינן נכזיב".

פרופסור קוֹטסוּגִ'י נעשה בבחינת מכובד מבקש ונאה מציאות, והרבה מהיחס ההומאני שהיפנים העניקו לפליטים היהודים עלול להיזקף לזכותו. כשמשלחת מנהיגים יהודיים, ובראשם הרבי מאמשינוב ורבי משה צ'צ'קס, פגשה בנציגי הממשלה היפנית בטוקיו, צריכים להיות הסתייעו כאשר מדובר רבה בפרופסור קוֹטסוּגִ'י שפעל למענם בעיסוק ומתרגם. כתוצאה מפגישה הנל, שיפרו היפנים רק את גישתם כלפי הפליטים בני העם היהיודי, ועמדו מול הלחץ הגרמני לגירוש בני העם היהודי מיפן, לפחות אם זמני.

ב- 1941, כשממשלת יפן שינתה את אותו גישתה והגלתה את הפליטים היהודים לשנחאי, זה המשיך לשמור בדבר קשר חמים ואקטיבי עם בני העם היהודי. האף שבאותו זמן נודעה יפן ריקה באופן יחסי מיהודים, הינו המשיך לספק הרצאות בעניין תרומותיו החשובות מסוג העם היהודי. חיוניות אילו הינה אז מסוכנת על פי רוב, בגלל ש הממשלה היפנית הונהגה אפשרות משפחה לאומנית פרו-נאצית, שרדפה בחמת זעם את אותן מתנגדיה. אך משמש לא הרתיע אחר פרופסור קוֹטסוּגִ'י, שבכל זאת המשיך לדבר אל מול הנאצים. כשהמו"ל של ספרו ביקש אשר ממנו למחוק את המסמכים הקשורים לנאצים, פרופסור קוֹטסוּגִ'י סירב.

מסירות גדולה

שונים הזהירו את אותן פרופסור קוֹטסוּגִ'י אשר הוא מסכן את כל החיים באופן זה שהוא חושף יסוד כזה וממשיך להעביר רק את הרצאותיו. אך הפרופסור האמיץ איננו התייחס לדבריהם. עבור גמר שנת 1942, התחילה לשכת החקירות היפנית להאמין לדיווחים הגרמניים המוסרים שחתרנים יהודיים מתכוננים לקבל אופרצייה של אמא אדמה, והאשימה את כל פרופסור קוֹטסוּגִ'י כתוצאה של לאויבי יפן - בני העם היהיודי.

פרופסור קוֹטסוּגִ'י נעצר, נחקר ואף עונה, כשחוקריו מוצאים לנכטון שממנו לחפש רק את חלקו במזימה. כשניסה לטעון שאין בו משפחה יהודית חתרנית כזאת, ושהכל פרי דמיונם של האנטישמים, נקרא עוּנה גם בהרבה יותר, עד שהגיע למצב מטעם סכנת פועלים.

ואז התרחש נס. בשיא החקירה, ביקר במעונו הסוהר בתוכה הוחזק הפרופסור קולונל יפני בכיר שהכיר היטב את אותן קוֹטסוּגִ'י. הקולונל הזדעזע לבחון את אותן הפרופסור המלומד, אחד מאנשי האקדמיה המכובדים ששייך ל יפן, עצור בנושא עלילת שווא ברורה וגסה, וכלוא בעזרת פושעים. הקולונל דרש מייד לפתוח אחר פרופסור קוֹטסוּגִ'י, ולמחוק את ההאשמות נגדו.

המקרה זה אושש עוד הרבה יותר אחר האמונה החזקה שהייתה לפרופסור קוֹטסוּגִ'י.


לא לפני המלחמה

לא לפני שהסתיימה המלחמה, המשיכו הפליטים בני העם היהיודי, שעזבו את כל המזרח הרחוק, לשמור אודות קישור יחד פרופסור קוֹטסוּגִ'י. כשהגיע הצבא האמריקני ליפן, התיידד פרופסור קוֹטסוּגִ'י תוך שימוש הרב הצבאי, רבי מנטל, שלימד את הדבר דאז על אודות היהדות.

5 קיימת מעתה ואילך סיים פרופסור קוֹטסוּגִ'י את אותם תרגומו לשיר השירים, עבודות שרצוי לטכנאי להבחין יותר טוב את אותן טכני היחסים רק אחת הא-ל לעם היהודי.

פרופסור קוֹטסוּגִ'י המשיך להתכתב שיש להן ידידיו בעת קובה – חכמי ישיבת מיר. כשהרגיש שהוא זמין לנהל משך החיים אומנות מיוחדת ומצוות מושלמים, הודיע לאלו אלה שהוא נמצא להגיע לירושלים בשביל להתגייר.

בין השנים 1959, התקבל פרופסור סֶטזוּסוֹ קוֹטסוּגִ'י בן הששים בברכה לתוך חיק היהדות, באמצעות ידידיו ממיר, ונקרא הקרוי אברהם בן אברהם קוֹטסוּגִ'י.

פרופסור אברהם ישיר את שנות הזמן האחרון בקהליה יהודית דתית בברוקלין. באותה הרבה זמן הוא למעשה ישנה והיה חסר-כל. מוסמך ישיבת מיר הקימו ועדה יפה שנרתמה לעזרתו ואספה עלות כדי לתמוך שבה.

פרופסור קוֹטסוּגִ'י נפטר בארצות הברית, בה' בחשוון תשל"ד / 1974. בהתאם לצוואתו, נולד נקבר בהר המנוחות שבירושלים. מְשַׁכֵּר נכח קהל רחב השייך גדולי הרבנים, רבני קהילות ותלמידי ישיבת מיר.

אברהם בן אברהם קוֹטסוּגִ'י ייזכר בהיסטוריה כאחד מחסידי אומות העולם הסבלים ביותר, ובנוסף גם כאחד מגרי הצדק הנבדלים במיוחד. נאמנותו המוחלטת לעם היהודי ונכונותו לסכן את אותן הסביבה למענם, תשמש מקור השראה נצחי וקידוש שמו טהור.

יהי יש לזכור ברוך אלינו.


Back to posts
This post has no comments - be the first one!

UNDER MAINTENANCE